Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Pierniki
zwane miodownikami, znane były u pogańskich pogan jako mieszanina miodu
i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku dodawano pieprzną przyprawę
korzenną, od której wzięła się nazwa pierników.
Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego
gęstość i twardość. Z biegiem czasu pierniki stawały się bardziej
popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Na świętego Mikołaja
wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych
kształtach, dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX
wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek. Dnia 6 grudnia 2017 roku w
klasie drugiej odbyły się przedświąteczne zajęcia ozdabiania
pierników. Na wszystkich chętnych czekały pachnące gwiazdki,
choinki, bałwanki, dzwoneczki i wiele innych kształtów.
Cudne i smaczne pierniczki były malowane polewą lukrową,
a następnie ozdabiane kolorowymi posypkami. Efekty swojej pracy
można było zabrać do domu, aby zawiesić na choince. Niestety,
zdecydowana większość pierniczków nie doczekała zaszczytu
ozdobienia świątecznych drzewek, gdyż zniknęła w buziach swoich
twórców.
Bardzo dziękujemy Rodzicom zaangażowanym w wypieki pierniczków.
>>GALERIA ZDJĘCIOWA<<
wych. kl. II
Joanna Kwietniowska