We wtorek 18 października uczniowie klas drugich wraz z wychowawczyniami wybrali się na
wycieczkę do Pizzerii „Per Tutti”
w Rzeszowie. W pierwszej części spotkania Pan Wojtek - szef kuchni
zapoznał dzieci z historią pochodzenia pizzy - wspaniałej włoskiej
potrawy lubianej zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Opowiedział również o procesie powstawania pizzy od wyrobienia
ciasta aż po włożenie jej do gorącego pieca, a także zapoznał dzieci ze
składnikami niezbędnymi do przygotowania tej potrawy. W drugiej części
spotkania po krótkim instruktażu dzieci zabrały się do robienia
własnych pizz. W czteroosobowych grupkach uczniowie mieli możliwość
wykazania się nie lada kreatywnością i fantazją podczas doboru
składników i dekoracji swoich potraw. Wszystkie pizze wyglądały
wspaniale! Następnie przygotowane przez dzieci potrawy trafiły do
pieca, a po kilku minutach na stoły. Uczniowie z wielkim apetytem
skonsumowali własnoręcznie wykonane pizze, które jak sami
podsumowali były przepyszne. Na zakończenie wszyscy otrzymali słodkie
upominki. Dzieci uśmiechnięte i pełne wrażeń wróciły do szkoły,
a zabawa w kucharzenie zapewne na długo pozostanie w ich pamięci.
Wych. klas II
Justyna Adamska-Szałajko
Monika Kmieć